Hlavní důvody, proč jíst kapustu
Existuje spousta druhů. Listy může mít kapusta zelené nebo fialové, hladké nebo zvlněné. I když je kapusta populární po celém světě, u nás doma (v České republice) příliš běžná není. Před pár měsíci byl problém sehnat ji v obchodech, ale nakonec se mi to přece jen podařilo.
Už dlouhou dobu jsem měla v plánu zařadit kapustu aspoň jednou denně do jídelníčku. Teď ji nakonec dávám dětem k snídani jako smoothie , nebo jim dělám jejich oblíbený kadeřávkový salát. Když jsem hledala kapustu v obchodech, lidé se mě často ptali, jak ji připravuji. Proto bych se s vámi chtěla podělit o předpis a pár předností této zeleniny, které vás třeba přesvědčí, abyste ji začali jíst.
Přednosti kapusty
Kapusta patří k nejvýživnějším druhům tuhé zeleniny a rozhodně stojí za to, dovědět se o ní víc.
Kapusta je vydatným zdrojem vitaminu K
Vitamin K je nezbytná živina pro celou řadu tělesných funkcí – například pro zdraví kostí nebo pro správnou srážlivost krve. Právě kapusta je bohatá na vitamin K, který pomáhá chránit organismus proti rakovině. Může pomoci i lidem trpícím Alzheimerovou chorobou.
Detoxikace a snížení váhy
Kapusta obsahuje vlákninu a síru, která napomáhá trávení a je důležitá pro zdravá játra. Vitamin C obsažený v kapustě napomáhá hydrataci vašeho těla a zvyšuje intenzitu metabolismu. Další předností kapusty je její význam pro snižování hladiny cholesterolu v těle.
Posiluje imunitní systém
Kapusta je bohatá na živiny, které posilují imunitní systém a působí proti bakteriím a virům. Kromě toho obsahuje kapusta více železa než hovězí maso, a proto je jeho dobrým zdrojem pro vegany a vegetariány. Je účinnou pomocí pro lidi trpící anemií.
Pro zdravější vlasy, kůži a nehty
Dokonalé vyvážení mastných kyselin omega-3 a omega-6 se postará o to, aby vaše tělo bylo silné, zdravé a krásné uvnitř. Hlavní živiny obsažené v kapustě chrání zdraví vaší pokožky a vedou k jejímu viditelnému zlepšení.
Protizánětlivé
Mastné kyseliny omega-3 obsažené v kapustě pomáhají v boji proti artritidě, autoimunitním poruchám a astmatu. Vitamin C pomáhá ulevit ztuhlým kloubům.
A tady je předpis na můj oblíbený Kadeřávkový salát:
Suroviny
Salát
- 1 svazek kadeřavé kapusty, nadrobno nasekané
- 1 šálek piniových nebo vlašských oříšků (nemusí být opražené)
- 1 šálek jemně strouhaného parmezánu
- sůl a pepř podle chuti
Dressing
- šťáva z 1 citron
- ½ šálku olivového oleje
Postup
- Kadeřávek omyjte a osušte. Odstraňte košťál. Nakrájejte kapustu na proužky tak, že stočíte listy do ruličky a tu pokrájíte na tenké plátky. Znovu pokrájejte v jiném směru, až získáte hrst nadrobno nasekaných zelených kousků.
- V malé sklenici smíchejte citronovou šťávu s olivovým olejem. Sklenici zavřete víčkem a důkladně protřepejte.
- Přidejte piniové oříšky a sýr a dobře promíchejte s nasekanou kapustou. Zalijte dressingem a znovu dobře promíchejte.Osolte a opepřete podle potřeby.
Dobré a zdravé chutnání a doufám, že zařadíte do jídelníčku kapustu častěji.
Marianna