Jak docílit toho, aby i vybíraví jedlíci měli rádi ovoce a zeleninu
A přestože je věda o výživě nový a stále se vyvíjející obor a ti, kdo se jí zabývají, se často neshodnou, v jedné věci jsou zcela zajedno: polovinu našeho denního příjmu potravy by měla tvořit právě zelenina a ovoce.
Ano, tak to je. A ne, nejste ztraceni.
I když to na první pohled vypadá jako obrovské množství, ve skutečnosti je docela snadné doporučené množství denně sníst. A ještě si na něm pochutnat.
Pokud máte doma děťátka, která ohrnují nos nad brokolicí, a manžílky, kteří uznávají jenom „maso a brambory“, nebo vy sami bojujete s konzumací doporučeného množství ovoce a zeleniny, tady je pár tipů, které vám a vaší rodině pomůžou zvýšit zeleninové skóre.
Používejte spiralizér
Ani ten nejvybíravější z jedlíků neodmítne špagety. Spiralizér je levná kuchyňská vychytávka, která udělá ze zeleniny nudličky ve tvaru špaget. Spiralizér si poradí se sladkými brambory, řepou, cuketou, mrkví – zkrátka vyrobí zeleninové špagetky skoro ze všeho. Ty potom můžete orestovat nebo opéct a podávat se svou oblíbenou omáčkou, aby byl dojem špaget dokonalý.
Nevěříte? Tak zkuste třeba cuketové těstoviny s pestem z kešu a bazalky nebo pikantní sladké špagety z brambor!
Přidejte hořčici
Mnoho lidí, a hlavně dětí, nemá v oblibě hořkou chuť. Potom není divu, že vyplivnou něco takového, jako je růžičková kapusta nebo kadeřávek. A přitom jsou právě tyto dva druhy zeleniny jedny z nejzdravějších. A rada nad zlato, jak je udělat přitažlivějšími a zamaskovat jejich hořkou chuť? Podávat s hořčicí nebo hořčičnou omáčkou.
Používejte chutné omáčky
Guacamole, hummus, olivová tapenáda — to všechno jsou chutné a zdravé omáčky, s nimiž se hned zeleninové hranolky jedí lépe. Na odpolední svačinu můžete nakrájet na plátky okurku a mrkev a podávat ji s jednou z těchto omáček.
Restujte při vysokých teplotách
Když restujete zeleninu při vysokých teplotách, cukr, který obsahuje, začne karamelizovat. To dodá zelenině neodolatelnou vůni a chuť. Výsledek je na míle daleko od rozbředlé dušené zeleniny nebo mdlé zeleniny vařené v páře.
Rozehřejte troubu na 250°. Nasekejte zeleninu na stejné kousky a promíchejte ji s olivovým olejem a kořením. Potom ji opékejte a občas míchejte, dokud okraje nezačnou zlátnout. Mělo by to trvat asi 20 minut, ale čas se může měnit podle druhu použité zeleniny a velikosti kousků. Použijte dostatečně velkou pánev, aby zelenina měla dost místa a neležela ve více vrstvách na sobě. Potom by byla spíš dušená než opečená.
Nejpůvabnější je na této metodě to, že ji můžete použít i na růžičkovou kapustu, pastiňák, mrkev, řepu, sladké brambory, cibuli a vůbec jakoukoliv zeleninu, kterou máte rádi!
Mixujte
Investice do kvalitního výkonného mixéru je výborný způsob, jak zvýšit konzumaci čerstvých potravin. Hustými ovocnými smoothie ráno počínaje a zeleninovými polévkami a pyré večer konče (ano, místo bramborové kaše), s mixéry uděláte z ovoce a zeleniny atraktivní pochoutky.
Okořeňte to
Koření je dokonalý způsob, jak proměnit skoro každé jídlo. Když například použijete koření na steak na žampiony, budou chutnat jako steaky. Pokud jste v oboru koření nováčky, začněte zeleninou s kořenícími směsmi jako provensálské koření, indické kari (nebo garam masala) nebo za’atar z Blízkého východu. Pokud máte rádi kořeněná jídla, zkuste pikantní květákový popcorn.
Udělejte z ovoce dezert
Kus ovoce je ve srovnání s dortem často prostě nuda a žádné velké nadšení v dětech nevyvolá. Aby děti (ale i s vámi) samy nadšeně baštily ovoce jako součást svého jídelníčku, musíte být v kuchyni trochu vynalézaví. Vždycky můžete začít výbornou zmrzlinou z mražených banánů, sorbetem z mraženého manga, nebo zmrzlinou z melounu.
Také můžete udělat z datlí datlové rohlíčky – velmi sladkou svačinku – když je rozmixujete s mletým kokosem a obalíte v sekaných oříšcích (nebo v kokosu). Také můžete namáčet krájené fíky nebo jahody v kvalitní hořké čokoládě a hned se budou jíst lépe.
Pro zvláštní příležitosti vyzkoušejte melounový dort, s vrchní vrstvou kokosové šlehačky. Uvidíte, jaký hned bude o ovoce zájem, když ho nazvete dortem!