Ceny se teď zobrazují ve zvolené měně
Ceny se teď zobrazují ve zvolené měně
Posíláme do celého světa
Česky Česky
CZK
Přihlásit se
Přihlášení

Kvalitní snadno přizpůsobitelné samolepící štítky nejen pro děti

Jak docílit toho, aby i vybíraví jedlíci měli rádi ovoce a zeleninu

Jak docílit toho, aby i vybíraví jedlíci měli rádi ovoce a zeleninu
Většina z nás, i když nejsme zrovna vybíraví, jí málo ovoce a zeleniny. Důvodem by mohlo být prostě to, že nejsou chuťově příliš atraktivní.

A přestože je věda o výživě nový a stále se vyvíjející obor a ti, kdo se jí zabývají, se často neshodnou, v jedné věci jsou zcela zajedno: polovinu našeho denního příjmu potravy by měla tvořit právě zelenina a ovoce.

Ano, tak to je. A ne, nejste ztraceni.

I když to na první pohled vypadá jako obrovské množství, ve skutečnosti je docela snadné doporučené množství denně sníst. A ještě si na něm pochutnat.

Pokud máte doma děťátka, která ohrnují nos nad brokolicí, a manžílky, kteří uznávají jenom „maso a brambory“, nebo vy sami bojujete s konzumací doporučeného množství ovoce a zeleniny, tady je pár tipů, které vám a vaší rodině pomůžou zvýšit zeleninové skóre.

 

Používejte spiralizér

Ani ten nejvybíravější z jedlíků neodmítne špagety. Spiralizér je levná kuchyňská vychytávka, která udělá ze zeleniny nudličky ve tvaru špaget. Spiralizér si poradí se sladkými brambory, řepou, cuketou, mrkví – zkrátka vyrobí zeleninové špagetky skoro ze všeho. Ty potom můžete orestovat nebo opéct a podávat se svou oblíbenou omáčkou, aby byl dojem špaget dokonalý.

Nevěříte? Tak zkuste třeba cuketové těstoviny s pestem z kešu a bazalky nebo pikantní sladké špagety z brambor!

 

Přidejte hořčici

Mnoho lidí, a hlavně dětí, nemá v oblibě hořkou chuť. Potom není divu, že vyplivnou něco takového, jako je růžičková kapusta nebo kadeřávek. A přitom jsou právě tyto dva druhy zeleniny jedny z nejzdravějších. A rada nad zlato, jak je udělat přitažlivějšími a zamaskovat jejich hořkou chuť? Podávat s hořčicí nebo hořčičnou omáčkou.

Používejte chutné omáčky

Guacamole, hummus, olivová tapenáda — to všechno jsou chutné a zdravé omáčky, s nimiž se hned zeleninové hranolky jedí lépe. Na odpolední svačinu můžete nakrájet na plátky okurku a mrkev a podávat ji s jednou z těchto omáček.

Restujte při vysokých teplotách

Když restujete zeleninu při vysokých teplotách, cukr, který obsahuje, začne karamelizovat. To dodá zelenině neodolatelnou vůni a chuť. Výsledek je na míle daleko od rozbředlé dušené zeleniny nebo mdlé zeleniny vařené v páře.

Rozehřejte troubu na 250°. Nasekejte zeleninu na stejné kousky a promíchejte ji s olivovým olejem a kořením. Potom ji opékejte a občas míchejte, dokud okraje nezačnou zlátnout.  Mělo by to trvat asi 20 minut, ale čas se může měnit podle druhu použité zeleniny a velikosti kousků. Použijte dostatečně velkou pánev, aby zelenina měla dost místa a neležela ve více vrstvách na sobě. Potom by byla spíš dušená než opečená.

Nejpůvabnější je na této metodě to, že ji můžete použít i na růžičkovou kapustu, pastiňák, mrkev, řepu, sladké brambory, cibuli a vůbec jakoukoliv zeleninu, kterou máte rádi!

Mixujte

Investice do kvalitního výkonného mixéru je výborný způsob, jak zvýšit konzumaci čerstvých potravin. Hustými ovocnými smoothie ráno počínaje a zeleninovými polévkami a pyré večer konče (ano, místo bramborové kaše), s mixéry uděláte z ovoce a zeleniny atraktivní pochoutky.

Okořeňte to

Koření je dokonalý způsob, jak proměnit skoro každé jídlo. Když například použijete koření na steak na žampiony, budou chutnat jako steaky. Pokud jste v oboru koření nováčky, začněte zeleninou s kořenícími směsmi jako provensálské koření, indické kari (nebo garam masala) nebo za’atar z Blízkého východu. Pokud máte rádi kořeněná jídla, zkuste pikantní květákový popcorn.

 

Udělejte z ovoce dezert

Kus ovoce je ve srovnání s dortem často prostě nuda a žádné velké nadšení v dětech nevyvolá. Aby děti (ale i s vámi) samy nadšeně baštily ovoce jako součást svého jídelníčku, musíte být v kuchyni trochu vynalézaví. Vždycky můžete začít výbornou zmrzlinou z mražených banánů, sorbetem z mraženého manga, nebo zmrzlinou z melounu.

Také můžete udělat z datlí datlové rohlíčky – velmi sladkou svačinku – když je rozmixujete s mletým kokosem a obalíte v sekaných oříšcích (nebo v kokosu). Také můžete namáčet krájené fíky nebo jahody v kvalitní hořké čokoládě a hned se budou jíst lépe.

Pro zvláštní příležitosti vyzkoušejte melounový dort, s vrchní vrstvou kokosové šlehačky. Uvidíte, jaký hned bude o ovoce zájem, když ho nazvete dortem!

 



ODBĚR NOVINEK


Posíláme krásné e-maily. Při registraci navíc získáte 15% slevu na první objednávku.